24 май – Денят на Британската Империя

Искам да ви разкажа с няколко думи за Деня на Британската Империя. Всички снимки съм заела от нета. Правя този кратък очерк единствено за информация. Сигурна съм, че малко хора знаят за съществуването на такъв ден.

24 май е много специален ден в България. Най-специалният.

24 май е много специален ден и във Великобритания в периода 1904-1958г.

До 1901 се е празнувал като рождения ден на кралица Виктория, но след това започва да се отбелязва като Деня на Британската Империя.

BE3

Всенародни тържества, училищни програми, градински партита, ядене, пиене, веселби, патриотизъм и псевдо-партиотизъм, гордост без предразсъдъци – нещо като 4 юли комбиниран с 9 септември (преди 10 ноември).

За последното изречение заслужавам Пулицър! (Иронично това се е превърнало в най-престижната награда за сериозна журналистика, като се има пред вид, че е наречена на унгарския евреин Пулицър – бащата на „жълтата“ преса! Но това е друга тема). Шегувам се, разбира се. Аз не съм журналист. А Пулицър за блогъри още няма. Може да учредят в бъдеще такава подобна награда, може дори да я нарекат Vitosha… Но да се върнем на империята.

BE5

Организирали това ежегодно празнуване като всенароден ден на гордост от империята си. Предполагам всеки би го направил, ако има собствена империя или е част от империя. Забелязала съм, че патриотизма е нещо разрешено и желателно само, ако се отнася за твоята си държава. Патриотизмът на останалите обикновено се оценява като шовинизъм и бързо се отрича и заклеймява.

Та, британците си се гордеели много с империята, ето малко снимки от периода:

БЕ9

BE1

BE2

BE7

one-king-one-fleet-one-flag-one-empire-celebration-postcard-to-commemorate-G3D4GB

Вижте и едно видео за празненствата, които са насочени най-вече към възпитание в патриотизъм на децата. И едно по-дълго, което прилича на кинопреглед ето тук.

Има си и точни предписания за качествата, които трябва да култивира в себе си добрия поданик на Британската Империя: той трябва да обича и да има страх от Бога, да почита Краля, да спазва законите, да има първо предвид интересите на Империята по време на мир и на война, да цени патриотизма, да уважава останалите нации, да изпълнява задълженията си, да държи сметка за задълженията си преди да търси правата си, да мисли широко, да се стреми към познание, да практикува дисциплина, да работи за другите, да взема винаги предвид бедните и страдащите.

Много красиво и много спазвано от хората – британците са много изпълнителни по начало. Е, все пак това са само препоръки, а не закони, а дори и да са – знаем, че „закона е врата у поле“ и може да бъде заобикалян и огъван по желание. Особено ако желаещият е и по-силния в една ситуация. За това има и такива картинки от периода:

BE8

 

1901 London

BE4

Днес Денят на Британската Империя 24 май е заменен с Ден на Общността на нациите и се празнува втория понеделник на март. Това се е наложило по няколко причини – сега кралица е Елизабет II и се празнува нейния рожден ден (два пъти годишно), а пък империята е станала Общност на нациите (Commonwealth). Има популярна шега на Острова, която казва, че и Общността трябва да се закрие, защото държавите-участнички нямат нищо (in)Common (общо) помежду си, а няма вече и никакъв wealth (богатство): There is nothing in common and there is no wealth.

Така или иначе – исках само да ви покажа, че 24 май е бил най-важния ден за Британия в един много дълъг период от време, също както е бил и продължава да е за България, макар и със съвсем друго значение. В добавка светецът на Англия е Св. Георги, а символите им са роза и лъвове. Мисля, че на горните основания всеки българин си е роден британец. Или обратното. Вие си изберете.

Има силна вълна на завръщане ценностите на Империята в днешна Великобритания. Висшата класа си иска обратно лова на лисици и Деня на Империята. Има и статии за това, например тази:

ТМ

Масово се шегуват, че в Деня на Общността на нациите всички европейски бири трябва и са с намаление из пъбовете. Наистина го правят. Британски хумор.

Както и да наричат датите, за да са политически коректни, едно е сигурно – има правилен начин да си британец. На 24 май и през всички останали дни в годината.

18698041_131342617423482_6778455039232014695_n


Един отговор за “24 май – Денят на Британската Империя”

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: