25. Татлър и пош – другите на Острова

Както в сериала „Изгубени“, на този малък остров Великобритания живеят „изгубените“ и „другите“.

Изгубените са тук не винаги по свой избор и се борят предимно да оцелеят. Някои свикват, даже им харесва с времето. Други се връщат от там, от където са дошли. Трети стоят, защото няма къде да се върнат или там, където могат да се върнат е по-непоносимо и от Острова. Изгубените са изгубени по рождение, но не винаги приемат това. Дори да го направят нищо не променя статута им на изгубени.

Другите са на Острова от край време, те го притежават, командват и определят условията и правилата на играта. Те изцяло контролират изгубените, без изгубените винаги да осъзнават това. Някои го осъзнават, но няма нищо, което могат да направят. Изгубените не виждат другите, освен ако другите не искат. Волята на другите командва парада.

Този очерк е пътепис-докосване до света на другите.

Posh (пош) се превежда на български като „луксозен, елегантен, шик, първокласен“, но думата има много по-дълбоко значение. Пош е статус в обществото, който не се купува с пари. Пош са хората, които не се трудят за насъщния, но работят за разнообразие на ежедневието си (ако преценят, че им се прави); могат да изберат къде и кога да отидат на почивка, съобразявайки се единствено с желанието си; не гледат цените на стоките, които купуват, сменят мебелите и колите си когато им омръзнат цветовете, имат домашни любимци, които приличат на тях. Пош може (но не екслузивно) да е човек, който е роден аристократ, има специфичен акцент и използва определени думи в речта си, притежава значителна сума пари, има определено образование, има определен социален кръг, има жилище в западен Лондон, носи кашмирен пуловер наметнат като пелеринка на гърба и обува обувките си на босо. Ако искате да разширите познанията си за пош хората, вижте този малък списък с картинки тук.

Tatler е списанието на тези, които са пош. Този пътепис е пътуване в света на Татлър, в света на съвременните posh people, в света на аристокрацията. Повече ще ви показвам, по-малко ще ви разказвам.

Забелязала съм, че в българските списания рядко се цитира Татлър, а в гугъл на български има малко споменато за него. В допълнение получих запитвания за предишния си пост за Алтопр и снимките на лейди Кити Спенсър за Татлър, които ми показаха, че към съвременната аристократична английска тематика има голям интерес, а малко информация на български. Аз не принадлежа към тази английска прослойка, защото бивша съквартирантка на Цецко никога не може да бъде истински posh, но дългото ми пребиваване на Острова ми дава познания в областта, които вероятно ще са интересни за голяма част от вас.

Списанията на Острова излизат с корична дата един месец предварително. За това броя на Татлър, който купих, за да ви покажа, се продава от началото на март и е за месец април. Сега, когато в началото на април излезе майският брой, аз съм свободна да ви покажа подробно априлския брой, без да нарушавам авторските права на списанието. Априлският брой сега през април вече е изцяло прибран от рафтовете и се счита за остарял. Английски работи.

4ss

Списанието най-горе, дясно.

1ss

P1000349

P1000252

P1000253

Тези, които имат замъци и огромни къщи в провинцията и искат всички да знят за тях – ги показват в Татлър, когато ги поканят и им дойде реда. Това е привилегия и повод за гордост.

Знаете от приказките, че има представяне на младите момичета в обществото, когато се замомеят. Дали има подобна практика жива и до днес? Заложете на Да. Това става на специален пролетен бал на кралицата. Къде могат да се видят най-добрите снимки на избранничките? Познахте. В Татлър.

Аристокрацията живее по определени правила. Как може да се научи за тях, за да се спазват, ако имаш парите, желанието и поканата да се присъединиш към групата на „другите“? Как да се съхрани начина на живот на тази прослойка? Четеш редовно Татлър.

Бижутата безспорно са въпрос на финансови възможности. Но не само. Как да знаеш за какво точно да си похарчиш парите така, че да предизвикаш овации, а не присмех? Да, вече знаете отговора. Татлър.

Къде да намериш правилните указания за мода, козметика, места за почивки, конни надбягвания, шапки, сватбите на сезона, аристократите свободни за женене, скъпите училища, правилната храна, правилното държание, пош правилата и привилегиите? В Татлър.

Главната редакторка е чиракувала във Vogue.

Tatler е Vogue на аристокрацията.

Имаше преди време много хубав филм за Татлър, от който има промъкнали се и останали само два епизода, които намерих за вас и ви предлагам да видите тук и тук. Така ще добиете ясна представа и след това ще можете спокойно да разгледате новия брой на списанието, който ви предлагам.

Ето как да се обличате през този сезон:

P1000390

P1000391

P1000392

P1000393

P1000394

P1000395

P1000396

Ако това ви се струва много ексцентрично – опитайте без дрехи. Само по аксесоари или само по бижута.

P1000397

P1000398

P1000399

P1000400

Как да носите сутиените си като блуза под блейзъра:

P1000360

Как да носите сребристо, което да стои модерно:

P1000361

За фишуто, което се връща на мода:

P1000362

За аксесоарите изобщо през този сезон:

P1000365

Статия за това как нищо не се е променило на Острова. Ето ги изгубените и другите. Снимката е от края на XIX в. Ясно личи разликата в произхода на момчето вляво и на останалите три момчета – дрехите им, държанието им, изражението на лицата им е различно. Статията е написана от един от другите. Дупката между бедни и богати никога не е била по-широка, констатира той в статията, но не можем нищо да направим, освен поне да се наслаждаваме на привилегиите си. Някои от нас така добре намазаха от финансовата криза 2008 г., че още се чудим какво да си правим парите, но така е устроен света, ние не сме предизвикали кризата, само обрахме каймака, трябваше да сме луди да не го направим, ако можем, нали така? И няма нужда да се размекваме заради тези, които не са едни от нас. Те винаги са се справяли, ще се правят и сега. Ние имаме взаимна нужда едни от други, всичко е ОК.

P1000369

Следващият материал е за британците, които работят в Холивуд. Статията е предимно възхвала на техните успехи. Реалността е, че в Холивуд толерират британците, защото не могат да устоят на акцента им и защото са по-евтини. Британците са гастърбайтерите на Холивуд. Някои много успешни, други не до там. Наскоро Самюел Джексън разкритикува черните британски актьори, които подбиват цените на американските си черни колеги, за които и без това нямало достатъчно работа поради доминацията на роли за бели. Такова справедливо равноправие, такава расова и гастърбайтърска толерантност струи от тия думи на Джексън, че на човек да му домилее за всички устои на демокрацията. Българите са източноевропейците за британците. Британците са източноевропейците за Холивуд.

P1000370

Затруднението да си англичанин е тема на следващата статия. Снимката е на Джон Клийз като Арчи Лич от филма „Риба, наречена Уанда“ 1988г. Той казва: „Знаеш ли какво е да си англичанин? Да си все прав през цялото време, да се задушаваш от страх, че може да направиш нещо погрешно. Или, че може да кажеш на някого: „Женен ли си?“ и да чуеш: „Жена ми ме напусна тая сутрин.“ Защото, разбираш ли, Уанда, ние всички сме ужасени от неудобните положения.“ Англичаните признават, че са напреднали от ’88г. насам. Вече не е неудобно да се хвалиш с почивката си на Малдивите – задължително е. Вече не е неудобно жена ти да те напусне – просто това е животът. И не е неудобно да си давате неудобни подсказки. Например, когато приятели играеха на „Познай думата“ преди няколко дни и една от тях трябваше да обясни думата „Перу“ на отбора си, тя просто се обърна към приятеля си и каза: „Майка ти имаше афера с мъж от там.“ Беше ли неудобно? Ни най-малко. Той отговори веднага.

За щастие това, което спасява англичаните е хуморът. Най-добрият противник на неудобството е смеха. Добър кикот може да спука надуващия се балон на унижението за секунди. За това следващия път, когато не схванете нещо, или не си спомните нечие име или забравите да превземете Испания – просто се изхилете с все сила.

Правила за спазване (в оранжевото кубче):

Чувствайте се неудобно: Ако не гласувате, ако сте груби с когото и да било, ако закъснявате, ако имате невъзпитани деца и кучета, ако имате много по-млада приятелка, ако имате непоносимост към някои храни, ако използвате проститутка, ако сте скучен в познанията си за театър и изкуство, ако нямате добри маниери на маса, ако секс-ткате на някого, ако са ви космати краката.

Не се чувствайте неудобно: Ако сте пош, ако тялото ви изплюе малко храна върху някого, ако давате прекалено щедри бакшиши, ако поръчвате вместо да готвите, ако искате чешмяна (безплатна) вода в заведение, ако имате много по-млад приятел, ако сте много окосмени между краката, ако използвате приложение за запознанства, ако не знаете правилата на някоя игра.

P1000371

На страницита за обща култура можете да прочетете първо: къде е модерно да се вечеря за около £250 за двама с включено вино. Мястото е интересно с това, че го посещават Катя Елизарова и Фернандо Алонзо; трябва задължително да опитате пачери с лобстър (омар) или ойстър (стрида) сорбе и шоколадовия фондан на този ресторант, и да пиете саке, грапа или мартини Мария Антоанета на канапе. Аз ще пропусна, защото не знам коя е Катя и нейното присъствие на това място не успя да ме екзалтира; не пия нито селско японско вино, нито мексиканска селска ракия, а Мария Антоанета не е завършила добре, независимо от всички канапета, които е притежавала. Ах, да, освен това съм веган, жал ми е за всички омари и стриди из моретата и отказвам да плащам, за да ги убиват. Шоколада си го правя сама от сурово какао и мед. С две думи – много съм претенциозна за това място, нямат какво да ми предложат. Но вие можете да отидете.

На другата страница ви обръщат внимание на нови технологични постижения, които могат да ви направят горд, че живеете в тази епоха, например: колан, на който да върви избран от вас текст, кожен кабел за Iphone, 42 инчова компютър-дисплей водоустойчива видео-маса за кафе, джапанки с трева, светеща тоалетна хартия и водка с нар – последното е комбинация, която не е технологично нова, но е добра награда накрая на изтощителното използване на горните глезотии.

P1000378

Ако имате свободна стена в къщи и малко излишни пари, можете да си закупите картината „Точкова история“ На Яайоми Кусама. Предлага се на търг за около £500 000 – £700 000 първоначална цена в Сотбис.  Яайоми се сплитала из Ню Йорк през 60-те, но предполагам не е успяла да се уреди с някой Бийтълс и ядна до немай-къде на Йоко направо откачила и се върнала в Япония, където се пенсионирала като пациентка в една психиатрична клиника. Ако и на вас ви идва да направите същото само гледайки червения рамкиран тапет долу вляво – опитайте да харесате горната картина, която се казва „Вълнисто грейви“ с начална цена около £60 000 – £80 000 и се продва на търг в най-старата частна аукционна къща Бонъмс. Ако не знаете какво е грейви и ви идва да се удавите, докато гледате тази картина, си купете портет на лейди Франсис Сиймур – дъщеря на голямата любов на Елизабет I – Граф Робърт от Есекс. Главата на графа паднала, защото надценил привлекателността си и подценил желязната воля за професионален успех на Лиз Първа, но това е друга история. Портретът на щерка му е ваш за £87 000. Аз няма да наддавам, ще дам възможност на някой друг да я притежава.

Вляво страницата е водена от Себастиян Шекспир (кой друг!) и съветва кои книги трябва да се прочетат през този месец. Това, че „Огненият кон“ на Маяковски е намерил място сред пресятите до минимум 5 заглавия ме накара неволно да проверя колко към земята може да слезе долната част на устата ми, без да мърдам останалата част на главата си . Много.

P1000377

За улеснение е даден списък с картинки на 100-те най-канени личности за сезона. Вадете и пишете, ще се изпитваме накрая!

Без съмнение още на първа страница е цъфнала (и чака да върже скоро… да видим дали ще ѝ върже!) Меган Маркел – полу-черната канадска изгора на принц Хари, която толкова държи, гордее се и прокламира африканските си корени, че винаги е с иделано изправена коса и белосано до розово лице. Под N6 са Дейвид и Саманта Камерън, които очевидно имат много свободно време от както напуснаха 10 Даунинг Стрийт:

P1000380

Тук под N16 виждаме Кити Спенсър, за която вече споменах по-горе, че говорихме в предишния ми пътепис за „Алторп„. Вдясно под N18 са престолонаследниците на гръцкия трон, като принцесата демонстрира неудобно-удивителна прилика със застаряващата и безинтересна на всички Парис Хилтън. Под N11 е Джереми Кларксън, с когото трябва да ми платят, за да съм в едно помещение и пак не съм сигурна, че ще остана и N9 Найджел Фараж – Мистър Брексит.

P1000382

Принц Хари е на срамното N22 място, останалите разгледайте сами, аз отивам да си бърша сълзите заради принца…

P1000383

P1000384

Пространен разказ за ексцентричната любов на двама сноби, започнала в Инстаграм и завършила с женитба в именито на мъжа в Оксфордшир можете да прочетете на следващите 4-5 страници. Той е втори братовчед на престолонаследника Чарлз и внук на дизайнера Дейвид Хикс, а тя е носила размазана торта на лицето си в сватбения си ден. Иска се саможертва, за да дочета или преведа този материал, но ще ви го кача поне да го погледнете, да не съм се минала само аз.

P1000385

P1000386

P1000387

P1000388

Ето я булката с тортата на лицето на снимката под надуваемия крокодил:

P1000389

Принцеса Жозефин е написала книга за интересния си живот, за близката си дружба със сестрата на кралицата принцеса Маргарет, за съпруга си – финансов мениджър на Rolling Stones, за двамата си сина католически свещеници и за дъщеря си – преуспяваща бизнес дама.

P1000401

P1000402

P1000403

Слоун“ е дума, която основно значи младо английско момиче с много парички от татко за харчене, но напоследък с този израз се обозначава цялото сегашно поколение пош английски деца 17-25г. Те имат образование от частно пансион-училище, много дебитни карти и много свободно време. Мотаят се из Челси и Фулъм. Основна икона – Кара Дилевин. Други – Бруклин Бекъм, Лили Аткинсън, Ето всичко за тях:

P1000404

Кои са те, техните страхове, мода, жаргон, правила, здраве, пари, работа, политически възгледи:

P1000405

P1000406

Ако вече имате деца и се колебаете къде да ги запишете на училище, Татлър ще ви съдейства с препоръки и репортаж за най-добрите училища в Англия. Ако някак си ви напомнят за филмите на Хари Потър – така е, правилно мислите.

P1000409

P1000410

P1000411

Списанието съдържа още много материали : къде да почиваме, как се забавляват известните, безброй реклами, къде да се направи най-добрата процедура по пластична хирургия. Ето някои от тях. Младежът с брада горе вдясно е братът на Кейт Мидълтън, Джеймс с приятелката си, която е около 150 (да, сто и петдесет) години по-възрастна от него. (Припоменте си горните правила за неудобство от оранжевата кутийка, за да знаете как да реагирате правилно на тази информация!)

P1000421

P1000422

P1000423

Ето малко реклами, включително новият парфюм на Анджелина, който идва със стикер за проба. Жената току-що се разведе и има 6 деца да храни! Не я съдете!

P1000355

P1000358

P1000363

P1000372

P1000373

P1000379

P1000437

P1000438

P1000441

P1000443

P1000449

P1000454

P1000455

P1000456

P1000458

P1000467

P1000466

P1000465

P1000463

P1000452

Училища-пасиони, в които се преподава магията „Как да бъдем пош“. Друг свят, друго работно време, други правила на живот. Пош хората и не-пош хората са като олио и вода – те съжителстват в едно пространство, но никога не се смесват задъго и никога не се разтварят едни в други.

В броя, който ви показах, имаше много забавна шега.

Един младеж с очевидната професия на компаньон, се приближил до достолепна дама на бара. Усмихнал ѝ се мазно и прошепнал с топъл глас: „За намалената цена от £300 ще направя за теб всичко, което успееш да вкараш само в три думи на едно единствено изречение.“ Дамата се обърнала щастлива към него и му прошепнала обратно: „Пребоядисай ми къщата.“ (Боядисването е значително скъпа услуга на Острова).

Ако ви се прииска да надникнете в пош-света на другите на Острова – можете да го направите ежемесечно срещу £4.99. След моя материал можете дори да дадете и правилния съвет как да се изживее цяло (псевдо)пош-удоволствие в три магически думи на едно единствено изречението: „Четете редовно Татлър“.

P1000352

 

 


Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: