Каталуния – плажове, планини, равни удобни шосета/магистрали, евтин транспорт, прекрасна храна, сиеста, слънце, красиви добре поддържани разноцветни сгради, спокойствие, туристи, плажни партита, марихуана, град на гейове, каталан, бира, култура, футбол, Гауди, пазари, риба, говор от цял свят, мода, тенис кортове, бижута, ветрила, градини, Франко, Румба Каталана, басеини, паейа, непукизъм, национализъм, чадъри, лодки, горещ повей, розмарин, портокали, жега, солен въздух, разходка, лунна вечер, плясък на море, лучена пица, изгоряла кожа, хора, красота, задружност. Каталуния.

13

В малките градчета, наредени като перлена огърлица от преди Барселона до след Тарагона всеки уикенд през лятото има събирания и забави. Хората правят всичко заедно – от яденето, през пушенето до човешки пирамиди. Кастейес (castells) са задружността на каталанците. Всички на възраст от 3 до 70, жени и мъже, хора от всички професии могат да участват в изграждането на кулата, ако са тренирали достатъчно дълго с отбора. За да станеш част от отбора трябва просто да започнеш да ходиш редовно на тренировките.

15

Най-важните елементи за успешна кастейес са дългите около 10м. пояси, увити около кръста на участниците, якичките, концентрацията, издържливостта и чувството на общност. Всичко трае около десетина минути. Винаги има поне два състезаващи се отбора.

11

Поясът се връзва здраво, за да може да държи участника прав, да поддържа кръста му и да е стъпка нагоре за останалите от кастейес. Якичката в нужна, за да се захапе от двете страни, да стабилизира ризата на раменете и да спаси катерачите от подхлъзване. Концентацията трябва, за да си повярваш, че това, което правиш е възможно, а издържливостта ти трябва, за да докажеш това на практика.

10

Чувството за общност е това, което прави пирамидата уникална. Всяка ръка, всеки крак, всяко рамо и всяко коляно са еднакво важни за всеки един участник. Децата, едно от които се качва най-отгоре и показва четири пръста като успешен завършек на строенето, са единствените участници с каски. Останалите разчитат на Кастейес да ги пази. И тя го прави – големи контузии до сега не са били регистрирани. Хората от основата поемат падащите, ако това се наложи. Изграждането на пирамидата е равностойно по важност на разграждането. Изгражданията през уикенда и по време на фестивалите на Кастейес се предават директно по специален каталунски телевизионен канал, посветен изцяло само на тях. Каналът може да бъде видян в много домове и офиси, пуснат като фон на останалата дейност в живота. През делничните дни и през зимата се пускат записи на Кастейес.

9

6

Основата на кастейес се нарича пиня (ананас). Под командата на специален човек започват да се редят със специални захвати. Градят така,че дори някой да падне от горе удара да се поеме от основата.

Кастейес обикновено се гради пред балкончето на кметството на селището. Кастейес винаги е по-висока от балкончето, обикновено пълно с градските управници.

4

14

Има толкова красота и символика в Кастейес. Кастейес държи хората заедно, обединени, задружни. Дава им чувство за общност. Дава им увереност, че тази общност е винаги по-голяма от властта. Дава чувство на единство на хората и смисъл на съществуването на индивида. Чувство за равенство и нужност, за стойност, независимо от възраст, пол и занятие. Чувство за принадлежност. Чувство за можене, за отплата на тежкия труд, отплата на усилията с постигането на целта. Кастейес са традиция, желание, жажда, нужда, наслада, удоволствие, страст, сила, възможност, съпричастност, самоувереност, постижение, победа.

Кастейес са Каталуния.

1

П.С. Всички видеа и снимки в този пост са направени от семейството ми, когато посетихме Калалуниския град Виланова-и-ла-Желтру през 2014 г.


2 Отговори на “6. Кастейес”

 1. Аватарът на албена
  албена

  Толкова е хубаво, че посещавате места, невключени в типовите маршрути, и пишете за малкоизвесни факти и събития…..

  Liked by 1 person

  1. Аватарът на vitoshaword

   Благодаря ви! 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: