30. Хари Потър и магията на правенето на пари

До Лондон има парк Хари Потър – това са студията на Warner Bros., където са снимали филмите от поредицата. Това е един голям комплекс, като Дисни, но не съвсем. Този е в процес на разширяване и строеж – цели хотелски комплекси на кранове издигат снага в близост до сградите на студията. Манията по Хари Потър се поддържа и обновява постоянно.

Наложи се да отидем там заради дъщеря ми – истински фен (почитател си е правилната хубава българска дума, но как да си почитател на Хари Потър – това някак подкопава статута ти на истински „фен“). Хари Потър я съпътстваше от дете до млада жена днес, дължахме му посещение. Синът ми не е фен, аз още по-малко, но отидохме от чисто любопитство.

вход (1)

Стига се лесно, изисква се предварително закупуване на билетите – така се постига постоянен и най-важното равномерен поток от хора. Всички идват за определен ден и час, групите се оформят от еднакъв брой хора, всичко върви по план, по английски. Разгледайте сайта, който дадох в името по-горе – там подробно ви обясняват всички възможности за закупуване на билетите. Можете да ги получите срещу допълнително заплащане за пощенските разходи на посочен адрес на Острова или да си ги вземете безплатно от касата срещу доказателство за самоличност, когато стигнете до мястото. Можете да се придвижите със собствена кола или с градския транспорт. Има разпоредители още на входа на оградата преди паркинга. На всяка крачка има човек, който да ви се притече на помощ. Няма глупави въпроси, питайте смело каквото ви дойде наум. Е, избегнете да искате печелившите числа за следващото теглене на лотарията, но… кой знае, все пак това е света на магията, може и да ви ги дадат. Мен не ме огря, въпреки че попитах няколко човека. Правя го редовно, защото обичам английското чувство за хумор, но не ме огря, защото вероятно отдалеч ми личи, че не съм „фен“ на поредицата.

За всички почитатели на Хари Потър повечето неща, които ще покажа са ясни. За такива като мен, които не сме чели книгите, нито сме гледали филмите ще дам малки пояснения към снимките, предоставени любезно от дъщеря ми. Повечето обаче ще е снимков материал, за да се насладите на обиколката и вие.

Целта на този пътепис е да ви покажа студиото отвътре и да ви подготвя за това какво можете да видите, ако решите или ви се случи да отидете някой ден. За честта на моята писателска шпага тук съм длъжна да ви предупредя сериозно, че съм била на няколко подобни места, но нито едно толкова нахално скъпо. Книгите за Хари Потър са пълни с милиони думи, но думата „срам“ определено е убегнала при четене или е била изтрита от речника на създателите на този студио тур. Пригответе се добре финансово, защото се наблюдават ревливи сцени сътворени от недоволни деца и физиономии на сащисани родители.

Първо ви посреща плака, която ви уведомява, че херцозите на Кеймбридж са отворили за посещение това студио на посочената дата. Ръцете отстрани са на тримата главни актьори във филма (Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт), може да ги премерите спрямо вашите и да се снимате задочно със звездите на продукцията. Цялата обиколка се случва на неспирен натрапчив силен фон на музиката от филмите за Хари Потър – много вълнуващо за почитателите, останалите да му мислят.

вход

Посреща ни знакът на Хогуортс със знаците на четирите дома под него:

11 (44)

И самия Хогуортс. Да, това е той в целия си блясък. Останалото, което до сега сте си мислили за него са всъшност само филмови фокуси. Дъщеря ми, която беше толкова ентусиазирана да дойде на тази обиколка, остана много разочарована, че го видя. Нещо от детството ѝ си заминало безвъзвратно в този миг, както ми сподели по-късно. За да са живи, някои магии просто трябва да си останат такива, каквито са – илюзии…

Хогуърт (5)

Хогуърт (7)

Статуя на създателя на Хогуортс:

11 (80)

Часовникът, който включват по време на изпитите.

11 (49)

Знаете ли паролата, за да минете? Пазителят на кабинета на директора:

11 (48)

правила

Кабинетът на директора:

11 (51)

11 (16)

Говорещите портрети на предишните директори:

11 (15)

Ето я гарата:

train (14)

train (18)

Надписът ни уверява, че това е автентичния вагон, в който е сниман филма през всичките десет години.

train (15)

train (2)

Ето я специалната количка със сладки, която минава един път по време на цялото пътуване на влака. Вие какво бихте си взели?

train (1)

Това е мястото, където се запознават Хари и Рон.

train (3)

train (11)

train (13)

train (12)

Има я и легендарната метла:

metla (1)

А можете и да се снимате – качвате се, пускат ви метлата да се движи много леко, включват ви блу-бокса отзад, гледате нагоре, правят десетина кадъра, слизате, разглеждате ги, харесвате си един, плащате за една снимка £25, (или 2 за £40), разпечатват ви ги и си тръгвате щастливи. Не е разрешено да снимате с ваше апартаче или телефон. Можете да изберете и друго превозно средство. Цените са същите. Ние пропуснахме.

metla (2)

metla

Дрехите на Долорес Ъмбридж.

pink (1)

И заповедите ѝ на стената:

заповеди Ъмбридж (1)

Маските на смъртожадните:

pink

Огненият бокал – от скица до изпълнение:

11 (79)

Огненият бокал за Тримагическия турнир (5)

Огненият бокал за Тримагическия турнир (1)

Диагонали:

11 (76)

Хогуърт (3)

диагонали

Имената, изписани върху кутиите, са на хората, които са работили в продукцията – това е част от малката им морална награда на участници. Всеки може да доведе децата и внуците си и да им покаже името си – действа много впечатляващо на децата:

магазина на Оливандър (4)магазина на Оливандър (6)

магазина на Оливандър (7)

Магическите пръчки на главните герои:

пръчки (1)

И отблизо:

пръчки (2)

Професорите в голямата зала:

професорите в голямата зала (2)

професорите в голямата зала (1)

Сладкишите:

трапезария (8)

трапезария (6)

Покривът на моста между Хогуорт и Хогсмийт:

Покривът на моста между Хогуорт и Хогсмийт

Униформи и други нужни училищни неща:

магазин за униформи в Диагонали

Защитниците, които при нужда оживяват:

защитниците на замъка отвън, които оживяват (2)

Кабинетът на професор Снейп.

кабинет проф. Снейп

Коледното празненство – вдясно оригиналните дрехи на Хърмаяни и Виктор Крум.

Коледно празненство е ююХърмаяни и Виктор Крум

Х и ВК

Коридорът между пъба и училището от където Хари влиза в Хогуортс в 7-ма книга.

коридор между пъба и училището от където Хари влиза в Хогуортс в 7 книга(1)

Среднощният рицар, който събира замръкнали магьосници.

Огненият бокал за Тримагическия турнир (4)

Хоркрукс:

11 (54)

Пръстенът на Мерсволуко Гонт – един от седемте хоркрукси:

Мерсволуко Гонт един от седемте хоркрукс

Тайното събиране на смъртожадните. Наистина не ми е ясно как това е разрешено и дори препоръчително за деца. Наистина.

11 (58)

смъртожадни митинг (4)

смъртожадни митинг (3)

смъртожадни митинг (2)

Къщата, в която са убити родителите на Хари:

хари детство

Семейното дърво на Сириус Блек, вижда се как той е прогорен от дървото, името му е заличено завинаги – черното петно на пердето горе вляво от вратата.

семейното дърво на Сириус Блек той е прогорен от дървото

Някои от героите. Изглеждат съвсем убедително не-живи. Продължавам да се удивлявам, че това е насърчително за посещение и духовна консумация от деца.

figures (1)

figures (2)

Сладкарницата в село Хогсмийт.

Сладкарницата в село Хогсмийт

Магазин „Боргин и Бъркс“ на улица „Мракон-али“.

Harry Potter Studio Tour London12

И защитата срещу черна магия заедно с професор Лупин.

11 (53)

Номерът от затвора на Сириус Блек.

11 (13)

Статуята в Министерството на Магията.

11 (60)

11 (77)

Някои технически схеми за снимките на филмите.

11 (78)

И сувенирният магазин. Виждала съм много ключодържатели по много сувенирни магазини. Но не и такива, които да започват от £10 нагоре. Цените ме шокираха. Тук можете да си купите практически всичко, което ви дойде наум за Хари Потър. Идеално зареден сувенирен магазин, наистина. Трябва ви единствено мноооого дълбок джоб.

сувенирен магазин (3)

сувенирен магазин (2)

сувенирен магазин (1)

Шах на изпращане.

шах

11 (35)

За десерт ви качвам две лични видеа:

Куфарът на професор Лупин:

Чудовищната книга, пищящото цвете Мандрагора и част от душата на Волдемор под формата на (абортиран) фетус. Всичко пак за деца, които се виждат и на това видео:

Посещенито никак не ми хареса. Няма нищо, което по нормалните човешки закони да е за деца на това място. Не съм спирала моите да четат поредицата, нито да гледат филмите. Дъщеря ми беше над 11, когато започна, синът ми и без това никога не прояви ентусиазъм към поредицата, та макар и по-малък – аз не се притеснявах за него. Нещо в цялата идея на мен лично ми е крайно некомфортно. Не съм чела книгите, нито гледала филмите с изключение на първия – още той никак ми хареса. Мисля, че подрастващите могат да бъдат ангажирани с жизне-утвърждаващи, слънчеви, светли, радостни, цветни идеи, а не това, което видях в този парк. Изцяло е като филм на ужасите, което е законно просто защото е машина за пари. Ако това е която и да било друга поредица, например от Холивуд (или вуду от Ноливуд?) – нямаше да бъде разрешена за припарване до, камо ли гледане от деца до… – не знам, поне до 21 години? Изключително неприятна вибрация има цялото място. Никак не ми понесе от самото начало и още на втората зала от обиколката си излязох и се върнах обратно във фоайето, където изчаках децата ми да приключат с тяхната обиколка. Всичко е тъмно, мрачно, не-живо и категорично не за деца. Цените са просто безобразни, казвам го отговорно и на база добри сравнения, които мога да направя с други подобни места. Има например маслена бира, която на вкус е непоносима. Децата ми си купили от барче от вътре, но запазиха на излизане само чашката, самата бира бяха опитали и лиснали. Избягвам изобщо да говоря за цени в моите пътеписи, но в случая се налага – малка чашка маслена бира била £4.99, средна £9.99, халба £14.99. Брех, че магическа бира – със златни стружки отгоре!

Извинявам се на всички почитатели на Хари Потър. Отидете, ако искате и се надявам да си прекарате добре. За мен лично посещението беше потвърждение на всичко, което съм си мислела за поредицата по начало. От уважение към вас – почитателите ( и феновете!), към авторката на книгата и към създателите на филмите ще спра с мнението си до тук.

Едно е сигурно – Хари Потър и компания са овладели магията на правенето на пари.

 

Harry Potter Studio Tour London20

 

 


Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: