Един специален случай в Католическата Църква. Един монах, в когото Католическата Църква дълго се съмнява, дълго проверява и трудно узаконява, а сега след смъртта му успешно и много доходоносно експолоатира.

Падре Пио, както е известен на хората, е получил постоянно кървящи рани-стигмати по ръцете и краката си на местата, където са били забити пироните в ръцете и краката на Иисус Христос. Тези рани не са зараствали, не са се инфектирали и не са източили кръвта му. Падре Пио си е слагал ръкавици, за да ги прикрива. Бил е особен като човек. Сега е издигнат в култ на светец. Можете да прочетете подробно за него и историята му на български тук.

Сан Джовани Ротондо – градът, където е живял Падре Пио, е много стар център за поклонение. Първите документирани светилища са от култа към Аполон от преди около 2 500г. Покровител на града е Сан Джовани Батиста, за нас – Йоан Кръстител. Днес е мястото на Падре Пио. Сан Джовани Ротондо е разположен на хълм с изключително приятна и живописна гледка надолу към равнината.

San Giovanni Rotondo (9)

Падре Пио изживява живота си на това място. Заради стигматите му десетки вярващи го асоциират с Христос и идват да му изповядват греховете си. Един от тях през 1947г. е младият полски свещеник Карол Войтила, който 55 години по-късно вече като папа Йона Павел II ще канонизира Падре Пио за светец. Идвал е пред саркофага на Падре Пио и се е молил тук, което е направила и Майка Тереза.

San Giovanni Rotondo (41)

Църквата, където е служил Падре Пио, е част от манастирския комплекс на капуцинския орден и се нарича Santa Maria delle Grazie.

San Giovanni Rotondo (26)

San Giovanni Rotondo (19)

Изповедалнята, в която монахът е прекарал една голяма част от дните си, е запазена автентична. Хората идват на поклонение пред Падре Пио и започват именно от тук.

San Giovanni Rotondo (28)

Капуцинският монах не просто е изповядвал, а е давал насоки, успокоение и път в живота на поклонниците. Историите за него са безброй, можете да прочетете някои от тях тук. По света има над 3 000 групи , които са посветени на Падре Пио. Изчислено е, че около 7.5 милиона поклонници посещават Сан Джовани Ротондо всяка година. Култът към Падре Пио е разработен професионално. Има приложения за телефон, които се свалят и човек получава ежедневно насоки от името на Падре Пио. За всички, които искат да имат постоянна връзка с Падре Пио и мястото, където е живял, е включена денонощна камера, която предава в реално време.

Ето олтарът, от който Падре Пио е служил. Католическата църква на два пъти го е спирала да прави това – веднъж при разследване на автентичността на раните му, за които е бил обвиняван, че си причинява сам; и втори път при разследване за сексуални посегателства. И двата пъти е обявен за невинен и възстановен в службите. Има някои от тях, запазени на видео, можете да видите една такава тук. Олтарът за литургии е действащ и до днес, както и самата църква.

San Giovanni Rotondo (29)

В града има подслон за посетители с всякаква дълбочина на джобовете.

San Giovanni Rotondo (16)

И продължава да се строи, защото гостите само се увеличават.

San Giovanni Rotondo (45)

Забавното в нашия хотел беше, че Падре Пио ни гледаше от плакати и статуи не просто в рестората, във фоайето, в асансьора, в коридорите, в стаята, на листовете за писма, по стените и върху телевизора – той ни гледаше дори на рафтовете в банята и като стикер върху кошчетата за боклук!

San Giovanni Rotondo (46)

San Giovanni Rotondo (13)

Най-впечатляващата постройка в града е църквата, която е посветена и носи името на Падре Пио. Това е нова, модерна сграда за 6 500 седящи човека и 30 000 правостоящи. Проектирана е от Rezno Piano, който е участвал в проектирането и на Център Помпадур в Париж. Независимо от вярата ви, си заслужава да отидете до Сан Джовани Ротондо, за да видите отвътре и отвън църквата „Падре Пио“. Още самият път до там и площада отпред са внушителни.

San Giovanni Rotondo (44)

San Giovanni Rotondo (10)

San Giovanni Rotondo (31)

San Giovanni Rotondo (32)

San Giovanni Rotondo (30)

San Giovanni Rotondo (20)

San Giovanni Rotondo (8)

San Giovanni Rotondo (14)

Сградата на църквата прилича изцяло по стил и изпълнение на американските църкви от последните 30-40 години. Внушението е за нещо голямо, но за разлика от готическа катедрала не цели да плаши и смачка личността. Тук пространството под купола е въздушно, светло и привлекателно за окото и душата. Църквата заема площ от 6 000 кв. м. Посетителят е обзет от чувства едновременно на спокойствие и общност. Хората са много, но се разминават спокойно и усмихнато, мястото е достатъчно за всички и успява да накара индивида при желание да се усамоти сред много хора. Проектирано е с пълното съзнание, че поклонничеството към Падре Пио само ще се увеличава, строено е с перспектива за поемане на все повече посетители. Моите най-искрени адмирации и продължителни овации за архитекта и изпълнителите.

San Giovanni Rotondo (1)

San Giovanni Rotondo (2)

San Giovanni Rotondo (6)

San Giovanni Rotondo (7)

San Giovanni Rotondo (4)

San Giovanni Rotondo (5)

Коридорите извън централната зала са високи и широки, а подовете са покрити с мрамор. Всичко е изцяло достъпно за инвалиди, възрастни посетители и майки с колички, каквито имаше доста. Из самите коридори бяха разположени пейки, където може да се почине по пътя към залите, някое от кафетата или сувенирния магазин. Много разумно, малките щтрихи създават най-дълготрайните впечатления, защото именно те са личният комплимент на организаторите към гостите.

San Giovanni Rotondo (42)

Сърцето на района, града и църквата обаче е залата, където е изложено тялото на Падре Пио. Как е станало ексхумирането и излагането му можете да прочетете на български тук. Стените на коридорите към залата, както и тези в самата зала са покрити със сцени от живота на Падре Пио. Цветовата гама е решена в нежни, пастелни тонове на основата на матирано златно. Внушение за скромност, бедност и непретенциозност, което е базата на монашеството, не е постигнато, въпреки босия Падре Пио по стените. Изключително много е подчертана вярата на Падре Пио в Иисус Христос и духовната връзка помежду им. Всичко е изрисувано в стилизирани иконо-подобни изображения. Не вменява класически католически фрески, но не е далеч от православния рисунък, например. Търсен е най-вече собствен стил на мястото Сан Джовани Ротондо, дълбоко вплетен в християнството генерално и католицизма в частност.

San Giovanni Rotondo (38)

San Giovanni Rotondo (39)

На изображението вдясно Падре Пио отговаря лично на многобройните писма, които е получавал. На изображението вляво той благославя дейци на науката, просветата и изкуството. („Ако не можеш да ги победиш – присъедини ги.“ – както съветва старата католическа шега, която им е останала от римляните и е наследена по-късно от Британската империя.)

San Giovanni Rotondo (40)

Връзката с реалния живот и обикновените хора, както и борбата с дяволските изкушения са преобладаващите теми на изображенията, а чувството за уют и близост с Падре Пио са абсолютно доминиращи. Вложени са много мисъл, чувства и средства за постигне на определена цел. Получило им се е. Някой си е свършил отлично работата.

San Giovanni Rotondo (35)

Хората се редят, за да застанат пред Падре Пио. Той е положен върху висок плот в помещение с панорамен прозорец към залата. Мощите му не са нетленни, поддържат ги като тези на Ленин. Има процепи в предната долна част на прозореца, под които от вътрешната страна, от към Падре Пио, са вързани огромни найлонови чували. Там хората пускат бележки с желания, молитви и благодарности, някои оставят дори малки предмети, предполагам от/за хора, които искат помощ от Падре Пио. Преди да застанат пред него, а и след това, посетителите могат да седнат на някоя от пейките, да се молят, да медитират, да рефлектират или просто да попият добрата вибрация на мястото. Светлината е изкуствена, но е постигнат ефекта на приятен, слънчев ден под шарена сянка.

San Giovanni Rotondo (37)

San Giovanni Rotondo (36)

San Giovanni Rotondo (34)

С даренията, които е получавал, Падре Пио е пожелал да се построи болница до манастира. Тази болница е факт и се казва Casa Sollievo della Sofferenzа (Дом за облекчение на страданията). Тя е една от най-добрите болници в Европа по отношение на технологии и нововъведения. Хигиената ѝ е на изключително високо ниво. Болницата е частна. Можете да се свържете с нея на посочения в името ѝ по-горе линк.

San Giovanni Rotondo (12)

San Giovanni Rotondo (18)

Сан Джовани Ротондо е място, което си заслужава да посетите. Католиците уважават, а някои почти обожават Падре Пио. В градчето много често има всякакви чествания на годишнини на монаха, а и на всички християнски празници и вярващите католици от цял свят гледат предаванията от 24/7 камерата, поставена на площада, линк за която дадох по-горе. Папата е твърд поддръжник на Падре Пио и оценява усилията и молитвите на многобройните групи на негово име. Вижте похвално слово на папата тук. Някои твърдолинейни правослвни яростно отричат Падре Пио, вижте тук. Има и много хора, които посещават Сан Джовани Ротондо като любители на архитектурата или като туристи.

San Giovanni Rotondo (22)

San Giovanni Rotondo (23)

San Giovanni Rotondo (25)

Падре Пио е интересна личност, особено ако се чете и между редовете на написаното и казаното от и за него. След посещението ни тук ние се отправихме на малко пътуване из Италия. Случайно се запознах с жена на средна възраст, която е ходила като малка и се е виждала лично с Падре Пио на живо. Жената не говореше английски, нито български (е, заслужаваше си да опитам, та я попитах… а ако по случайност все пак се окажеше, че говори?), та за това се разбрахме на полу-латино-италиано-английско-петопръстен език съвсем добре. Тя никак не е харесала монаха. Каза, че бил надут, груб и дръпнат. Противоположно на описанията на поклонниците му. Тя не го харесваше и не спести нищо от изразяване на чувствата си. Не стана ясно само дали го признава за светец или го счита за мошеник. Каза, че е загуба на време да се ходи до Сан Джовани Ротондо, а и местните хора там били доста уядени и били свикнали само да доят туристите по всякакъв начин. Последните пет думи се отнасят за много места по света така или иначе. Беше ми много интересно да поговоря с тази дама, особено след всичкото величаене, граничещо с обожание, на което станах свидетел в Сан Джовани Ротондо.

От друга страна аз също сложих листчета с желания и молби в процепа на витрината на Падре Пио (няма как по-точно да се обясни панорамния прозорец, който го дели от посетителите). Факт е, че по-голяма част от желанията ми се сбъднаха, още повече част от молбите ми бяха насочени към промяна на съдбите на хора, които не знаеха, че ще се моля за тях (например за раждане на бебе). Вярно е, че аз се молих и на няколко други места по тези, както и по други въпроси, но няма как да се пресее кое място до колко е помогнало. Аз съм благодарна на Падре Пио, ако е погледнал благосклонно и е помогнал за сбъдване на желанията. Двете бебета са на две различни семейства, които не се познават и не знаят, че съм се молила за тях; родиха се живи и здрави, момче и момиче.

Благодарна съм, че посетих Сан Джовани Ротондо. Препоръчвам да наминете, ако имате възможност. Разгледайте града и поседнете в залата с Падре Пио. Независимо дали вярвате, че е светец или не. И се помолете. Или медитирайте. Останете със себе си заедно с Падре Пио поне за малко. Ще ви се отрази добре.

“Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори” (Матея 7:7–8).

San Giovanni Rotondo (43)

 

 

 

 

 

 


Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: